kermeš
kermeš [perzsky] —
1. aj karmazín — červené farbivo živočíšneho pôvodu, ktoré sa získava zo suchých tiel samičiek červca dubového (Kermes quercus) a príbuzných druhov Kermes vermilio a Kermes ilicis parazitujúcich na niektorých druhoch dubov rastúcich v oblastiach okolo Stredozemného mora, zvyčajne na dube cezmínovitom (Quercus ilex) a na dube kermesovom (Quercus coccifera). Hlavná zložka kermešu, kyselina kermešová, je derivátom antrachinónu. Kermeš bol známy už v staroveku v Grécku a v Oriente, kde sa používal na farbenie textilu ako náhrada vzácnejšieho purpuru. Farbivo podobné kermešu, získané z červca nopálového (Dactylopius coccus) sa nazýva karmín. V Poľsku a v niektorých okolitých krajinách sa v 12. – 18. stor. získavalo farbivo z červca poľského (Porphyrophora polonica) žijúceho na koreňoch niektorých rastlín, napr. skleranta trváceho (Scleranthus perennis), ktoré sa vzhľadom podobalo na kermeš získavaný z červca dubového a nazývalo sa poľský kermeš (chemickým zložením podobný karmínu s hlavnou zložkou kyselinou karmínovou);
2. vínovočervené farbivo rastlinného pôvodu, ktoré sa získava zo zrelých bobúľ líčidla amerického (Phytolacca americana). Využívali ho už pôvodní obyvatelia Ameriky, v Európe sa používalo na farbenie cukroviniek, sirupov a vín, fermentáciou šťavy sa vyrábal atrament na písanie.