koriander

Text hesla

koriander [gr. > lat.], Coriandrum — rod dvojklíčnolistových rastlín, čeľaď mrkvovité. Jednoročné alebo dvojročné byliny pochádzajúce z oblasti okolo Stredozemného mora. Majú jednoducho až dvojito perovito laločnaté spodné listy (jednotlivé lístky sú širokovajcovité), dva- až trikrát perovito strihané byľové listy (jednotlivé lístky sú úzkočiarkovité) a biele alebo červenkasté kvety so srdcovitými korunnými lupienkami usporiadané v zložených okolíkoch, plod guľovitá nerozpadavá dvojnažka s dvoma semenami (dvojnažky sú tvrdé a ťažko oddeliteľné).

Patrí sem napr. do 50 cm vysoký jednoročný koriander siaty (Coriandrum sativum) s bielymi až ružovkastými, okolo 8 mm veľkými kvetmi v okolíku zloženom z 3 – 5 okolíčkov, ktorý sa pestuje ako korenina a liečivá rastlina. Plody koriandra povzbudzujú tvorbu slín a vylučovanie tráviacich štiav, uvoľňujú kŕče a zmierňujú plynatosť, sušené zrelé plody sa používajú v potravinárstve (do koreniacich zmesí, napr. do karí a medovníkového korenia, pri výrobe likérov) a vo farmaceutickom priemysle (do čajových zmesí, preháňadiel, mastí), čerstvé listy a zrelé plody ako korenina pri kuchynskej úprave pokrmov.

Text hesla

koriander [gr. > lat.], Coriandrum — rod dvojklíčnolistových rastlín, čeľaď mrkvovité. Jednoročné alebo dvojročné byliny pochádzajúce z oblasti okolo Stredozemného mora. Majú jednoducho až dvojito perovito laločnaté spodné listy (jednotlivé lístky sú širokovajcovité), dva- až trikrát perovito strihané byľové listy (jednotlivé lístky sú úzkočiarkovité) a biele alebo červenkasté kvety so srdcovitými korunnými lupienkami usporiadané v zložených okolíkoch, plod guľovitá nerozpadavá dvojnažka s dvoma semenami (dvojnažky sú tvrdé a ťažko oddeliteľné).

Patrí sem napr. do 50 cm vysoký jednoročný koriander siaty (Coriandrum sativum) s bielymi až ružovkastými, okolo 8 mm veľkými kvetmi v okolíku zloženom z 3 – 5 okolíčkov, ktorý sa pestuje ako korenina a liečivá rastlina. Plody koriandra povzbudzujú tvorbu slín a vylučovanie tráviacich štiav, uvoľňujú kŕče a zmierňujú plynatosť, sušené zrelé plody sa používajú v potravinárstve (do koreniacich zmesí, napr. do karí a medovníkového korenia, pri výrobe likérov) a vo farmaceutickom priemysle (do čajových zmesí, preháňadiel, mastí), čerstvé listy a zrelé plody ako korenina pri kuchynskej úprave pokrmov.

Zverejnené 11. marca 2022.

Koriander [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2022-06-28]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/koriander