glycín

Popis ilustrácie

Glycín

Text hesla

glycín [gr.], skr. Gly, kyselina aminoetánová, H2NCH2COOH — najjednoduchšia aminokyselina patriaca medzi neesenciálne aminokyseliny. Keďže neobsahuje stereogénne centrum, je to jediná opticky neaktívna aminokyselina vyskytujúca sa v proteínoch. Je syntetizovaná zo serínu alebo glyoxylátu. Najlepšími zdrojmi glycínu sú fibroín a želatína. Glycín je najviac sa vyskytujúca aminokyselina v molekule kolagénu, kde tvorí približne tretinu všetkých aminokyselín. Z glycínu sa v bunkách syntetizujú napr. purínové nukleotidy, glutatión (z glycínu a L-cysteínu) a pyrolové farbivá (→ hém), zúčastňuje sa aj detoxikačných reakcií. Je jedným z inhibičných neurotransmiterov v centrálnej nervovej sústave. Aminoskupina v molekule glycínu sa ľahko nahrádza, preto sa pri aminokyselinovej diéte môže glycín podávať vo veľkom množstve, čím sa zabezpečuje zdroj dusíka na syntézu ostatných aminokyselín.

Zverejnené vo februári 2008. Aktualizované 16. januára 2025.

Glycín [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2025-03-27 ]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/glycin