glycín
glycín [gr.], skr. Gly, kyselina aminoetánová, H2NCH2COOH — najjednoduchšia aminokyselina patriaca medzi neesenciálne aminokyseliny. Keďže neobsahuje stereogénne centrum, je to jediná opticky neaktívna aminokyselina vyskytujúca sa v proteínoch. Je syntetizovaná zo serínu alebo glyoxylátu. Najlepšími zdrojmi glycínu sú fibroín a želatína. Glycín je najviac sa vyskytujúca aminokyselina v molekule kolagénu, kde tvorí približne tretinu všetkých aminokyselín. Z glycínu sa v bunkách syntetizujú napr. purínové nukleotidy, glutatión (z glycínu a L-cysteínu) a pyrolové farbivá (→ hém), zúčastňuje sa aj detoxikačných reakcií. Je jedným z inhibičných neurotransmiterov v centrálnej nervovej sústave. Aminoskupina v molekule glycínu sa ľahko nahrádza, preto sa pri aminokyselinovej diéte môže glycín podávať vo veľkom množstve, čím sa zabezpečuje zdroj dusíka na syntézu ostatných aminokyselín.