glukány

Text hesla

glukány [gr.], glukózany — homopolysacharidy zložené z jednotiek D-glukózy. Majú lineárne alebo rozvetvené reťazce, v ktorých sú molekuly D-glukózy pospájané rôznymi typmi glykozidových väzieb, napr. α-(1→ 4)-glykozidovými väzbami v amylóze, β-(1→ 4)-glykozidovými väzbami v celulóze, α-(1→ 4)- a α-(1→ 6)-glykozidovými väzbami v glykogéne, β-(1→ 3)- a β-(1→ 4)-glykozidovými väzbami v licheníne. Viaceré β-glukány sa nachádzajú v bunkových stenách vyšších rastlín a v zrnách niektorých obilnín (jačmeň, ovos). Významnú úlohu zohrávajú v pivovarníctve, kde pri spracovaní jačmeňa nedegradované glukány vytvárajú zákaly a zrazeniny, príp. bránia sedimentácii tuhého podielu v mladine. Niektoré β-(1→ 3)-glukány produkované baktériami (napr. kurdián), nižšími a vyššími hubami (pleurán z hlivy ustricovej, skleroglukán zo Sclerotium glucanicum, SSG-glukán zo Sclerotinia sclerotiorum) a prvokmi majú antimutagénne (inaktivujú voľné radikály), antikoagulačné, antitrombotické, protinádorové a rádioprotektívne účinky. Využívajú sa ako imunostimulačné látky, pôsobia aktivačne najmä na mechanizmy prirodzenej imunity, najmä na makrofágy.

Zverejnené vo februári 2008.

Glukány [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2025-12-27 ]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/glukany