fruktóza
fruktóza [lat.], levulóza, ovocný cukor, C6H12O6 — šesťuhlíkatý monosacharid, ketohexóza. Biela kryštalická látka sladkej chuti, ľahko rozpustná vo vode. Existuje vo dvoch enantiomérnych formách, a to ako ᴅ-fruktóza a ʟ-fruktóza. V prírode je rozšírená ᴅ-fruktóza nachádzajúca sa v ovocí, mede i v zelenine. Molekuly voľnej ᴅ-fruktózy vytvárajú prevažne cyklickú β-ᴅ-fruktopyranózu. ᴅ-fruktóza s ᴅ-glukózou tvorí disacharid sacharózu, ᴅ-fruktóza je však sladšia ako sacharóza. Tvorí aj súčasť oligosacharidov a polysacharidov (napr. inulínu prítomného v koreni čakanky), v ktorých sa (vrátane sacharózy) nachádza v cyklickej β-ᴅ-fruktofuranózovej forme. Keďže dobre kryštalizuje iba z veľmi čistých roztokov, väčšinou sa získava v podobe sirupovitého roztoku (→ fruktózový sirup). Pripravuje sa hydrolýzou sacharózy alebo inulínu alebo izomerizáciou ᴅ-glukózy. V organizme sa veľmi rýchlo vstrebáva a metabolizuje v pečeni, pričom na to nepotrebuje prítomnosť inzulínu ako ᴅ-glukóza, a preto sa využíva ako náhradné sladidlo pre chorých postihnutých cukrovkou. Používa sa v potravinárskom priemysle ako sladidlo ovocných nápojov, nátierok, kompótov a i., v medicíne ako doplnková výživa podávaná formou infúzií.