etanol
etanol [gr.], etylalkohol, C2H5OH — jednosýtny alkohol, bezfarebná horľavá kvapalina (teplota vzplanutia 12 °C, teplota samovznietenia 392 °C) charakteristickej príjemnej vôňe a pálivej chuti, neobmedzene rozpustný vo vode, v metanole, acetóne, éteri, chloroforme a i. organických rozpúšťadlách; teplota varu 78,3 °C, hustota 0,789 3 g · cm-3. S vodou vytvára azeotropickú zmes obsahujúcu 95,58 objemových % etanolu; teplota varu 78,15 °C. Rozpätie výbušnosti pár etanolu v zmesi so vzduchom je 3,28 – 18,95 objemových %. Nekumulatívny jed; pôsobí na centrálny nervový systém, v nižších dávkach vyvoláva eufóriu, vo vyšších silný útlm (→ alkohol). Pri jeho dlhodobom nadmernom požívaní vzniká závislosť (→ alkoholizmus). Oddávna sa získaval vo forme alkoholických nápojov (najmä piva a vína) skvasovaním prírodných cukrov. Vzniká ako hlavný produkt enzýmovou premenou cukrov (hexóz) v anaeróbnych podmienkach (→ alkoholové kvasenie). Na potravinárske účely (výroba destilátov, piva, vína, surovina na výrobu octu) sa vyrába výhradne mikrobiálnou fermentáciou sacharidov (poly- a disacharidy sa najprv enzýmovou alebo kyslou hydrolýzou štiepia na monosacharidy). Najviac využívanými substrátmi na fermentačnú výrobu etanolu sú melasa a hydrolyzáty škrobu, lignocelulózové odpady a srvátka. Produkčnými mikroorganizmami sú rôzne druhy kvasiniek (Candida, Kluyveromyces, Saccharomyces, Schizosaccharomyces), niektoré druhy baktérií (Zymomonas mobilis) a zmesové kultúry mikroorganizmov. Hydrolýzou celulózy vznikajú najmä pentózy, napr. xylóza, ktorú môžu niektoré organizmy (Fusarium oxysporum) cez xylulózu konvertovať na etanol. Baktérie druhu Clostridium thermocellum produkujú extracelulárne celulázy a využívajú lignocelulózové odpady bez predchádzajúcej hydrolýzy. Množstvo a druh vedľajších produktov závisia od použitej suroviny, podmienok fermentácie a produkčného kmeňa.
Prvým, dnes už nepoužívaným syntetickým postupom výroby etanolu bola hydrogenácia acetaldehydu. V súčasnosti je hlavným zdrojom etanolu hydratácia etylénu, a to buď nepriamo cez kyselinu etylsírovú a dietylsulfát, ktoré sa potom hydrolyzujú na etanol, alebo priamou hydratáciou v plynnej fáze pri 300 °C a 7 MPa katalyzovanou kyslými katalyzátormi. Hlavným, aj keď klesajúcim spôsobom využitia etanolu je výroba acetaldehydu. Etanol sa používa aj ako rozpúšťadlo, surovina na výrobu esterov a éterov, kŕmnych proteínov a rôznych chemických špecialít. Zriedený vodou podľa potreby je dezinfekčnou a konzervačnou látkou, rozpúšťadlom a vylúhovadlom pri výrobe farmaceutických tinktúr a extraktov. V krajinách, ktoré majú zdroje lacného fermentačného etanolu (napr. Brazília), sa používa na výrobu etylénu a ako zložka motorových palív. V súčasnosti sa takto používa aj v EU, v 95-oktánovom benzíne je ho 10 %. Etanol určený na technické účely sa niekedy zámerne znehodnocuje, aby sa zabránilo jeho konzumácii (→ denaturácia). Etanol sa niekedy ľudovo nazýva alkohol alebo lieh.