lenivkovité
lenivkovité, Bucconidae — čeľaď z triedy vtáky (Aves), rad ďatľotvaré (Piciformes). Malé až stredne veľké vtáky (dĺžka 13 – 29 cm, hmotnosť 14 – 106 g, samice sú zvyčajne väčšie) žijúce v tropických lesnatých biotopoch Strednej a Južnej Ameriky (od Mexika po juh Brazílie). Majú veľkú hlavu s veľkými žiarivými očami a so splošteným hákovito zakončeným alebo nadol zahnutým zobákom, krátky krk, zavalité telo, krátke zaoblené krídla, krátke nohy, krátky chvost a hrdzavohnedé alebo sivé husté mäkké perie (samice sú zvyčajne menej nápadne sfarbené).
Živia sa najmä hmyzom a inými bezstavovcami, ale aj malými jaštericami a rastlinami, lovia počas letu alebo na zemi. Lietajú pomaly a ťažkopádne (odtiaľ názov), ozývajú sa iba vzácne. Hniezdia v dierach vyhrabaných v zemi alebo v termitiskách, niekedy i v dutinách stromov, samica znáša 2 – 3 biele vajcia, na ktorých sedia okolo 15 dní obidvaja rodičia; o mláďatá sa starajú 20 – 21 dní. Patrí sem 36 – 38 druhov ( → lenivka).