kokosovník

Text hesla

kokosovník [port.], Cocos — rod jednoklíčnolistových rastlín, čeľaď arekovité. Jednodomé vždyzelené, 5 – 30 m vysoké medonosné stromy pochádzajúce z juhových. Ázie, ktoré patria medzi najvýznamnejšie kultúrne rastliny a v súčasnosti sa pre plody (nazývané kokosové orechy, kokosy) plantážnicky pestujú v tropických oblastiach na celom svete. Patrí sem jediný druh, kokosovník obyčajný (Cocos nucifera, palma kokosová), ktorý má štíhly stĺpovitý kmeň s krátkymi internódiami pokrytý listovými jazvami, nepárnoperovito zložené, 3 – 6 m dlhé tmavozelené listy vyrastajúce v ružici na vrchole kmeňa a drobné oranžové alebo svetložlté kvety usporiadané v pazušných vrcholíkoch, plod oválna alebo vajcovitá kôstkovica s priemerom okolo 30 cm a hmotnosť 2,5 kg.

Kokosovník obyčajne plodí zvyčajne okolo 60, výnimočne aj 100 rokov, pričom na jednom strome sa urodí každoročne okolo 80 plodov. Plody majú trojvrstvové oplodie (vonkajšiu, blanitú vrstvu tvorí exokarp, strednú, vláknitú mezokarp, vnútornú, sklerenchymatickú endokarp) a biely, 1 – 2 cm hrubý dužinatý endosperm s centrálnou dutinou; pri nezrelých plodoch je dutina vyplnená tzv. kokosovou vodou, ktorá je cennou potravinou. Endosperm (tzv. kokosová dreň) sa konzumuje čerstvý alebo sa z neho sušením získava kopra (obsahuje 60 – 70 % tuku), z ktorej sa lisuje olej (kokosový tuk) alebo sa využíva v potravinárstve (kokos); výlisky sa používajú na kŕmenie hospodárskych zvierat. Lisovaním čerstvého endospermu sa získava kokosové mlieko (biela olejnatá tekutina používaná ako prísada do jedál alebo do pečiva).

Pevné hrubé vlákna mezokarpu sú výbornou surovinou napr. na výrobu kobercov, vriec, rohoží a lán; sú odolné proti mechanickému opotrebeniu a vlhku (morskej vode), sklerenchymatický endokarp slúži domorodcom na zhotovovanie nádob alebo ho spracúvajú na drevné uhlie, prípadne ho používajú ako palivo. Z kvetov sa získava miazga (okolo 50 l z jedného stromu), ktorá obsahuje 12 – 15 % sacharidov; vyrába sa z nej palmový sirup, ktorý sa ďalej spracúva na cukor a palmové víno (jeho destiláciou sa vyrába arak). Drevo kokosovníka obyčajného sa používa napr. v stavebníctve a stolárstve na výrobu nábytku a rôznych ozdôb, listy ako stavebný materiál.

Text hesla

kokosovník [port.], Cocos — rod jednoklíčnolistových rastlín, čeľaď arekovité. Jednodomé vždyzelené, 5 – 30 m vysoké medonosné stromy pochádzajúce z juhových. Ázie, ktoré patria medzi najvýznamnejšie kultúrne rastliny a v súčasnosti sa pre plody (nazývané kokosové orechy, kokosy) plantážnicky pestujú v tropických oblastiach na celom svete. Patrí sem jediný druh, kokosovník obyčajný (Cocos nucifera, palma kokosová), ktorý má štíhly stĺpovitý kmeň s krátkymi internódiami pokrytý listovými jazvami, nepárnoperovito zložené, 3 – 6 m dlhé tmavozelené listy vyrastajúce v ružici na vrchole kmeňa a drobné oranžové alebo svetložlté kvety usporiadané v pazušných vrcholíkoch, plod oválna alebo vajcovitá kôstkovica s priemerom okolo 30 cm a hmotnosť 2,5 kg.

Kokosovník obyčajne plodí zvyčajne okolo 60, výnimočne aj 100 rokov, pričom na jednom strome sa urodí každoročne okolo 80 plodov. Plody majú trojvrstvové oplodie (vonkajšiu, blanitú vrstvu tvorí exokarp, strednú, vláknitú mezokarp, vnútornú, sklerenchymatickú endokarp) a biely, 1 – 2 cm hrubý dužinatý endosperm s centrálnou dutinou; pri nezrelých plodoch je dutina vyplnená tzv. kokosovou vodou, ktorá je cennou potravinou. Endosperm (tzv. kokosová dreň) sa konzumuje čerstvý alebo sa z neho sušením získava kopra (obsahuje 60 – 70 % tuku), z ktorej sa lisuje olej (kokosový tuk) alebo sa využíva v potravinárstve (kokos); výlisky sa používajú na kŕmenie hospodárskych zvierat. Lisovaním čerstvého endospermu sa získava kokosové mlieko (biela olejnatá tekutina používaná ako prísada do jedál alebo do pečiva).

Pevné hrubé vlákna mezokarpu sú výbornou surovinou napr. na výrobu kobercov, vriec, rohoží a lán; sú odolné proti mechanickému opotrebeniu a vlhku (morskej vode), sklerenchymatický endokarp slúži domorodcom na zhotovovanie nádob alebo ho spracúvajú na drevné uhlie, prípadne ho používajú ako palivo. Z kvetov sa získava miazga (okolo 50 l z jedného stromu), ktorá obsahuje 12 – 15 % sacharidov; vyrába sa z nej palmový sirup, ktorý sa ďalej spracúva na cukor a palmové víno (jeho destiláciou sa vyrába arak). Drevo kokosovníka obyčajného sa používa napr. v stavebníctve a stolárstve na výrobu nábytku a rôznych ozdôb, listy ako stavebný materiál.

Zverejnené v marci 2017.

citácia

Kokosovník [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2020-05-31]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kokosovnik