kazuárovité

Popis ilustrácie

Kazuár veľkoprilbý

Text hesla

kazuárovité [malajsky], Casuariidae — čeľaď z triedy vtáky (Aves), rad kazuárotvaré (Casuariiformes). Veľké nelietavé, 110 – 200 cm vysoké vtáky žijúce v severových. oblastiach Austrálie a na Novej Guinei. Majú krátke krídla, dlhé trojprsté nohy s dlhými ostrými pazúrmi, ktoré môžu spôsobiť aj smrteľné zranenie, čiastočne alebo úplne zredukovaný chvost a sivohnedé až čierne perie. Sú rýchle bežce, vedia plávať aj skákať. Živia sa hmyzom, rastlinnými výhonkami a plodmi. Patrí sem rod kazuár s troma druhmi, napr. kazuár veľkoprilbý (Casuarius casuarius), ktorý má prevažne čierne perie, dlhý neoperený krk s červenými lalokmi, mocné nohy s ostrým pazúrom na prostrednom prste a modrú kožu na tvári a krku; mladé jedince sú hnedé s červenohnedou hlavou. Na hlave má rohovinovú prilbu, ktorú používa pri získavaní potravy ako lopatku. Hniezdi v pôde pralesa v plytkej jamke; samica znáša 3 – 6 svetlozelených až tmavozelených vajec, na ktorých sedí 30 – 50 dní samec preberajúci starostlivosť aj o mláďatá.

Zverejnené v marci 2017.

Kazuárovité [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-02-06]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kazuarovite