karakal

Popis ilustrácie

Karakal

Text hesla

karakal [tur. > fr.], rys karakal, Caracal caracal, v niektorých systémoch aj Lynx caracal al. Felis caracal — druh z triedy cicavce (Mammalia), rad šelmotvaré (Carnivora; v starších zoologických systémoch mäsožravce), čeľaď mačkovité. Má štíhle, 65 cm dlhé telo, približne 30 cm dlhý chvost, úzke špicaté čierne uši na konci s dlhými chlpmi (turecky karakal = čierne ucho; odtiaľ názov), krátku žltohnedú alebo červenkastohnedú, na brade, krku a bruchu bielu srsť, od ňufáka k očiam a nad oči smerujúce úzke čierne pásy, hmotnosť 6 – 19 kg. Žije v stepiach a suchých krovinatých púšťových oblastiach Afriky a Ázie. Samotárske, veľmi pohyblivé zviera, ktoré si značkuje teritórium. Do párov sa karakaly združujú iba v období párenia, samice rodia po 11 týždňoch 2 – 6 mláďat, ktoré sťahujú každý deň do inej nory, aby ich ochránili pred predátormi. Karakal sa živí napr. hlodavcami a damanmi, a najmä vtákmi. Loví najmä v noci rýchlym prenasledovaním na krátku vzdialenosť alebo skokom (dokáže vyskočiť až do výšky 3 m). Dožíva sa okolo 18 rokov.

Zverejnené v marci 2017.

Karakal [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-02-06]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/karakal