kapybara

Popis ilustrácie

Kapybara močiarna

Text hesla

kapybara [tupijské jazyky > port.], Hydrochoerus — rod z triedy cicavce (Mammalia), rad hlodavce (Rodentia), čeľaď morčatovité. Najväčšie žijúce hlodavce na svete vyskytujúce sa v Južnej a Strednej Amerike. Patria sem dva druhy: kapybara močiarna (Hydrochoerus hydrochaeris), ktorá má valcovité, do 130 cm dlhé telo s hmotnosťou 50 – 70 kg, sivohnedú srsť s dlhými hrubými pesíkmi a s hustou mäkkou podsadou, nohy s malými plávacími blanami (predné nohy sú kratšie so štyrmi prstami, zadné dlhšie s troma prstami) a zakrpatený chvost, a o niečo menší druh Hydrochoerus isthmius (v starších zoologických systémoch uvádzaný ako poddruh kapybary močiarnej).

Kapybary žijú v okolí vodných plôch, napr. na zaplavovaných savanách a pozdĺž riek v tropických lesoch. Živia sa predovšetkým trávou, vodnými rastlinami a kôrou stromov. Žijú zvyčajne v 10- až 30-členných skupinách (zriedkavo aj v 100-členných), samice rodia 2 – 8 mláďat, ktoré samostatne behajú a plávajú niekoľko hodín po pôrode. Vo voľnej prírode sa dožívajú 4 – 8 rokov, zvyčajne však menej než 4 roky, pretože sú obľúbenou potravou veľkých predátorov (napr. jaguára, pumy, anakondy). Lovia sa pre chutné mäso a kvalitnú kožu, zo zubov domorodci vyrábajú ozdobné predmety.

Zverejnené v marci 2017.

Kapybara [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-02-01]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kapybara