kapara

Text hesla

kapara [gr. > lat.], Capparis — rod dvojklíčnolistových rastlín, čeľaď kaparovité. Tropické a subtropické byliny i dreviny so štvorpočetnými kvetmi, ktoré sú zvyčajne opeľované nočnými motýľmi. Patrí sem asi 150 druhov, napr. kapara tŕnitá (Capparis spinosa) a Capparis ovata. Kapara tŕnitá je okolo 1,5 m vysoký poliehavý ker pochádzajúci z oblastí okolo Stredozemného mora, z Blízkeho východu a z Indie. Má stopkaté širokovajcovité striedavé listy, na báze listových stopiek krátke tŕne a veľké, spravidla bielofialové kvety s množstvom fialových tyčiniek, plod mnohosemenná dužinatá bobuľa.

Tvrdé nerozvinuté olivovozelené kvetné púčiky srdcovitého tvaru s priemerom okolo 1 cm, ktoré majú mierne štipľavú trpkú chuť, sa konzervujú naložením do octu, oleja alebo soli a používajú sa ako korenina (pod názvom kapary) napr. do šalátov, majonéz a studených omáčok, pri príprave tzv. rybích očiek a p. Kapary obsahujú flavonoidy rutín a viacero derivátov kamferolu a kvercetínu. Zvyšujú chuť do jedla, podporujú trávenie, znižujú krvný tlak a priaznivo stimulujú funkciu pečene. Kôra niektorých druhov sa v ľudovom liečiteľstve používala ako diuretikum.

Popis ilustrácie

Kapara tŕnitá: konárik s listami, kvetom a nerozvinutými kvetnými púčikmi

Text hesla

kapara [gr. > lat.], Capparis — rod dvojklíčnolistových rastlín, čeľaď kaparovité. Tropické a subtropické byliny i dreviny so štvorpočetnými kvetmi, ktoré sú zvyčajne opeľované nočnými motýľmi. Patrí sem asi 150 druhov, napr. kapara tŕnitá (Capparis spinosa) a Capparis ovata. Kapara tŕnitá je okolo 1,5 m vysoký poliehavý ker pochádzajúci z oblastí okolo Stredozemného mora, z Blízkeho východu a z Indie. Má stopkaté širokovajcovité striedavé listy, na báze listových stopiek krátke tŕne a veľké, spravidla bielofialové kvety s množstvom fialových tyčiniek, plod mnohosemenná dužinatá bobuľa.

Tvrdé nerozvinuté olivovozelené kvetné púčiky srdcovitého tvaru s priemerom okolo 1 cm, ktoré majú mierne štipľavú trpkú chuť, sa konzervujú naložením do octu, oleja alebo soli a používajú sa ako korenina (pod názvom kapary) napr. do šalátov, majonéz a studených omáčok, pri príprave tzv. rybích očiek a p. Kapary obsahujú flavonoidy rutín a viacero derivátov kamferolu a kvercetínu. Zvyšujú chuť do jedla, podporujú trávenie, znižujú krvný tlak a priaznivo stimulujú funkciu pečene. Kôra niektorých druhov sa v ľudovom liečiteľstve používala ako diuretikum.

Zverejnené v marci 2017.

citácia

Kapara [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2019-11-12]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kapara