kaloňovité

Popis ilustrácie

Kaloňovité: kaloň egyptský

Text hesla

kaloňovité [malajsky], Pteropodidae — čeľaď z triedy cicavce (Mammalia), rad netopierotvaré (Chiroptera). Veľké netopiere žijúce v subtropickom a tropickom pásme Afriky, Ázie a Austrálie. Majú pretiahnutú hlavu s veľkými očami a s malými ušnicami a zakrpatený chvost (niekedy chýba). Živia sa rastlinnou potravou, predovšetkým sladkými plodmi.

Patrí sem okolo 172 druhov, napr. okolo 40 cm dlhý hnedohrdzavý kaloň jedlý (Pteropus vampyrus) s rozpätím okolo 1,5 m, ktorý je najväčším žijúcim aktívne lietajúcim cicavcom na svete, okolo 15 cm dlhý kaloň egyptský (Rousettus aegyptiacus) s bledohnedou srsťou a tmavohnedými krídlami s rozpätím krídel okolo 60 cm, ktorý ako jediný druh z čeľade kaloňovité využíva na orientáciu echolokáciu, ďalej kaloň Franquetov (Epomops franqueti), kaloň Wahlbergov (Epomophorus wahlbergi) a kaloň zlatý (Pteropus rodricensis).

Zverejnené v marci 2017. Aktualizované 13. februára 2018.

Kaloňovité [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-01-29]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kalonovite