kalmáre
kalmáre, Myopsida — rad z kmeňa mäkkýše (Mollusca), trieda hlavonožce (Cephalopoda), podtrieda dvojžiabrovce (Coleoidea). Dravé morské, vo veľkých hĺbkach žijúce dvojstranne symetrické živočíchy s rozlíšiteľnou hlavou a plášťom a s ôsmimi krátkymi a dvoma dlhými ramenami. Kalmáre dokážu meniť farbu pokožky zo svetlých odtieňov na tmavé (alebo opačne), alebo na konkrétnu farbu, napr. na žltú, červenú, hnedú a čiernu, čím sa maskujú (farebne sa prispôsobujú okoliu), ale aj vizuálne komunikujú a vyjadrujú emócie. Na obranu pred nepriateľom im slúži aj farbivo (takzvaný atrament), ktoré produkujú prostredníctvom atramentových žliaz. Živia sa najmä rybami a kôrovcami.
Patrí sem okolo 300 druhov zaradených v 29 čeľadiach, napr. 30 cm (s chápadlami 50 – 60 cm) dlhý kalmár lietavý (Todarodes pacificus), ktorý sa vyskytuje v sev. oblastiach Tichého oceána, najmä v moriach obmývajúcich severových. pobrežie Ázie, Japonské ostrovy, Aljašku a severozáp. oblasť Kanady, a 30 cm (s chápadlami 60 cm) dlhý kalmár argentínsky (Illex argentinus), ktorý sa vyskytuje v Atlantickom oceáne, najmä pri juhových. pobreží Južnej Ameriky; na konzum sa ich vyloví okolo 500-tis. ton ročne. V Európe sa najviac loví 20 – 30 cm dlhý druh kalmár obyčajný(Loligo vulgaris), ktorý sa vyskytuje v Stredozemnom mori a vo vých. oblastiach Atlantického oceána od Severného mora až po Guinejský záliv. Mnohé z kalmárov sú obľúbenou pochúťkou viacerých svetových kuchýň (pripravujú sa vcelku, rozrezané na plátky alebo na krúžky — najmä obaľované), nejedlé sú iba rohovinové čeľuste pripomínajúce zahnutý zobák a plochá vnútorná schránka (gladius). Kalmáre, najmä kalmár obyčajný, sa predávajú zvyčajne v zmesiach takzvaných morských plodov alebo samostatne konzervované. Ich mäso je bohatým zdrojom zinku, mangánu, medi, selénu a vitamínov B12 a B2 (riboflavínu); hovorovo sa nazývajú kalamáre (z talianského calamari).