kakadu

Popis ilustrácie

Kakadu ružový

Text hesla

kakadu [malajsky > hol. > nem.] — jednotný názov rodov Cacatua, Calyptorhynchus a Eolophus z triedy vtáky (Aves), rad papagájotvaré (Psittaciformes), čeľaď kakaduovité (Cacatuidae). Stredne veľké až veľké biele, žlté, ružové alebo čierne spoločenské vtáky so stredne veľkým až masívnym zobákom, tvrdým mäsitým jazykom a niekedy so značne veľkým pohyblivým chocholom. Hniezdia v dutinách stromov. Samica znáša 1 – 3 vajcia, na ktorých asi 30 dní striedavo sedia obidvaja partneri, o mláďatá sa starajú spoločne okolo 90 dní. Živia sa rôznymi plodmi a semenami, niektoré druhy aj živočíšnou potravou. Dožívajú sa okolo 70 rokov.

Patrí sem okolo 20 druhov žijúcich najmä v Austrálii, Indonézii a Oceánii, napr. kakadu zlatochochlý (Cacatua galerita), kakadu tmavý (Calyptorhynchus magnificus) a kakadu ružový (Eolophus roseicapillus).

Zverejnené v marci 2017.

Kakadu [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-01-29]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kakadu