kahau

Popis ilustrácie

Kahau nosatý

Text hesla

kahau [malajsky], Nasalis — rod z triedy cicavce (Mammalia), rad primáty (Primates), čeľaď mačiakovité. Patrí sem napr. v skupinách žijúca opica kahau nosatý (Nasalis larvatus), ktorý sa vyskytuje v juhových. Ázii na ostrove Kalimantan. Má tehlovočervený chrbát, sivé končatiny, béžový chvost i spodok tela a dočervena sfarbenú tvár. Výrazný je pohlavný dimorfizmus: dospelé samce majú výšku okolo 70 cm, hmotnosť asi 24 kg a veľmi výrazný previsnutý nos dlhý až 10 cm, samice majú výšku okolo 60 cm, hmotnosť asi 10 kg a krátky nos smerujúci nahor. Živia sa rastlinnou potravou.

V niektorých zoologických systémoch sem patrí aj druh kahau mentavejský (Nasalis concolor, Simias concolor) žijúci v Indonézii na Mentavejských ostrovoch pri Sumatre, ktorého samce majú nos rovnaký ako samice.

Zverejnené v marci 2017.

Kahau [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-01-29]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kahau