kabar

Text hesla

kabar [tatársky > rusky], Moschus — rod z triedy cicavce (Mammalia), rad párnokopytníky (Artiodactyla), čeľaď jeleňovité. Malé zvieratá so zreteľne kratšími prednými nohami (preto výborne a ďaleko skáču); výška v kohútiku okolo 50 cm, hmotnosť 7 – 17 kg. Samce nemajú parohy, ale v hornej čeľusti dlhé ostré špiciaky (kelce) vyčnievajúce smerom dozadu, ktoré používajú napr. v období ruje v zápasoch o samicu. Samce majú v okolí pupka vyvinutú pachovú žľazu vylučujúcu hnedú voskovitú prenikavo páchnucu látku pižmo (aj mošus, odtiaľ vedecký názov rodu), ktorou si v období párenia značkujú hranice teritória. Samice po 6-mesačnej gravidite rodia jedno, zriedkavo dve mláďatá. Žijú zvyčajne samotársky v hustom nízkom lesnom poraste, vychádzajú za súmraku alebo v noci, živia sa bylinami a lichenizovanými hubami. Patria sem napr. druhy kabar pižmový (Moschus moschiferus), ktorý žije v Himalájach, a kabar žltobruchý (Moschus chrysogaster), ktorý žije v Afganistane a Číne.

Popis ilustrácie

Kabar žltobruchý

Text hesla

kabar [tatársky > rusky], Moschus — rod z triedy cicavce (Mammalia), rad párnokopytníky (Artiodactyla), čeľaď jeleňovité. Malé zvieratá so zreteľne kratšími prednými nohami (preto výborne a ďaleko skáču); výška v kohútiku okolo 50 cm, hmotnosť 7 – 17 kg. Samce nemajú parohy, ale v hornej čeľusti dlhé ostré špiciaky (kelce) vyčnievajúce smerom dozadu, ktoré používajú napr. v období ruje v zápasoch o samicu. Samce majú v okolí pupka vyvinutú pachovú žľazu vylučujúcu hnedú voskovitú prenikavo páchnucu látku pižmo (aj mošus, odtiaľ vedecký názov rodu), ktorou si v období párenia značkujú hranice teritória. Samice po 6-mesačnej gravidite rodia jedno, zriedkavo dve mláďatá. Žijú zvyčajne samotársky v hustom nízkom lesnom poraste, vychádzajú za súmraku alebo v noci, živia sa bylinami a lichenizovanými hubami. Patria sem napr. druhy kabar pižmový (Moschus moschiferus), ktorý žije v Himalájach, a kabar žltobruchý (Moschus chrysogaster), ktorý žije v Afganistane a Číne.

Zverejnené v marci 2017. Aktualizované 13. februára 2018.

citácia

Kabar [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2019-08-17]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kabar