hrabáč takaru

Text hesla

hrabáč takaru, Orycteropus afer, takaru, africký mravčiar — druh z triedy cicavce (Mammalia), čeľaď hrabáčovité (Orycteropodidae). Nočný živočích žijúci v afrických savanách južne od Sahary, cez deň spí v podzemných norách. Má hladkú kožu pokrytú riedkymi žltohnedými štetinami, silné hrabavé nohy s pevnými pazúrmi, dlhý chvost, drobnú hlavu s výraznými štíhlymi ušami, s chobotovitou nosovou oblasťou, so zvláštnym chrupom (má 18 – 20 kolíkovitých stále dorastajúcich zubov) a dlhým tenkým vysúvateľným jazykom prispôsobeným na chytanie vyhrabaných mravcov a termitov, ktorými sa živí; hmotnosť do 60 kg.

Popis ilustrácie

Hrabáč takaru

Text hesla

hrabáč takaru, Orycteropus afer, takaru, africký mravčiar — druh z triedy cicavce (Mammalia), čeľaď hrabáčovité (Orycteropodidae). Nočný živočích žijúci v afrických savanách južne od Sahary, cez deň spí v podzemných norách. Má hladkú kožu pokrytú riedkymi žltohnedými štetinami, silné hrabavé nohy s pevnými pazúrmi, dlhý chvost, drobnú hlavu s výraznými štíhlymi ušami, s chobotovitou nosovou oblasťou, so zvláštnym chrupom (má 18 – 20 kolíkovitých stále dorastajúcich zubov) a dlhým tenkým vysúvateľným jazykom prispôsobeným na chytanie vyhrabaných mravcov a termitov, ktorými sa živí; hmotnosť do 60 kg.

Zverejnené v apríli 2010.

citácia

Hrabáč takaru [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2019-11-18]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/hrabac-takaru