holubovité

Text hesla

holubovité, Columbidae — čeľaď z triedy vtáky (Aves), rad holubotvaré (Columbiformes). Holubovité majú malé až stredne veľké zavalité, zvyčajne pestro a lesklo sfarbené telo, nozdry umiestnené v kožovitom ozobí a mäkké husté perie, ktoré si pred zmáčaním chránia rozprašovaním jemného púdru vznikajúceho neustálym odlamovaním špeciálneho peria, tzv. drobivého prachu; chýba im nadchvostová žľaza. Ozývajú sa príjemným vŕkaním a húkaním. Živia sa iba rastlinnou potravou, najmä rôznymi semenami a plodmi. Vo voľnej prírode hniezdia na stromoch alebo v ich dutinách, samica znáša zvyčajne dve biele vajcia za rok; mláďatá sú kŕmivé. Patrí sem 41 rodov s 301 druhmi, ktoré sa vyskytujú okrem Antarktídy a najsevernejších oblastí na celom svete, napr. rody holub a hrdlička.

Text hesla

holubovité, Columbidae — čeľaď z triedy vtáky (Aves), rad holubotvaré (Columbiformes). Holubovité majú malé až stredne veľké zavalité, zvyčajne pestro a lesklo sfarbené telo, nozdry umiestnené v kožovitom ozobí a mäkké husté perie, ktoré si pred zmáčaním chránia rozprašovaním jemného púdru vznikajúceho neustálym odlamovaním špeciálneho peria, tzv. drobivého prachu; chýba im nadchvostová žľaza. Ozývajú sa príjemným vŕkaním a húkaním. Živia sa iba rastlinnou potravou, najmä rôznymi semenami a plodmi. Vo voľnej prírode hniezdia na stromoch alebo v ich dutinách, samica znáša zvyčajne dve biele vajcia za rok; mláďatá sú kŕmivé. Patrí sem 41 rodov s 301 druhmi, ktoré sa vyskytujú okrem Antarktídy a najsevernejších oblastí na celom svete, napr. rody holub a hrdlička.

Zverejnené v apríli 2010.

citácia

Holubovité [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2019-12-13]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/holubovite