cystín
cystín [gr.], L-cystín, HOOCCH(NH2)CH2S–SCH2CH(NH2)COOH — oxidovaná dimérna molekula tvorená 2 molekulami cysteínu spojenými disulfidovou väzbou S–S vznikajúcou oxidáciou sulfanylových skupín SH L-cysteínu. V proteínoch sa disulfidová väzba tvorí medzi 2 molekulami cysteínu, ktoré môžu byť na rôznych miestach toho istého polypeptidového reťazca alebo na dvoch rôznych polypeptidových reťazcoch. Cystín je biela kryštalická látka slabo rozpustná vo vode. Teplota topenia 260,5 °C. Má dve biologické funkcie – je to miesto priebehu redoxných reakcií (napr. v glutatióne) a súčasne poskytuje mechanickú oporu proteínom umožňujúcu udržanie ich trojrozmernej štruktúry. Pod označením E921 sa používa aj ako prídavná látka (na kyprenie) do potravín. Nachádza sa v obilninách, vo vajciach, v mlieku a mäse, ako aj v koži, vo vlasoch, v nechtoch, vo zvieracích kopytách či v rohoch.