arasari

Popis ilustrácie

Arasari červenoprsý

Text hesla

arasari, Pteroglossus — rod z triedy vtáky (Aves), čeľaď tukanovité. Stredne veľké (30 – 45 cm dlhé, hmotnosť 110 – 300 g) pestrofarebné vtáky s mohutným zobákom. Obývajú subtropické a tropické lesnaté oblasti Južnej Ameriky. Hniezdia v dutinách stromov; samica kladie 2 – 4 biele vajcia. Živia sa prevažne rastlinnými plodmi, ale aj hmyzom a inými menšími živočíchmi.

Patrí sem 14 druhov, napr. arasari červenoprsý (Pteroglossus bitorquatus) pochádzajúci z Bolívie a Brazílie a najmenší arasari zelený (Pteroglossus viridis) pochádzajúci z Brazílie, Guyany a Venezuely, ktorý pre svoju krotkosť patrí k najčastejšie chovaným vtákom z čeľade tukanovité.

Zverejnené v auguste 1999. Aktualizované 6. februára 2018.

Arasari [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-02-08]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/arasari