anhinga

Popis ilustrácie

Anhinga hrdzavokrká

Text hesla

anhinga [tupi > port.], Anhinga — rod z triedy vtáky (Aves), čeľaď anhingovité. Veľké vodné vtáky s 80 – 100 cm dlhým telom, s esovitým dlhým krkom, s ostrým úzkym zobákom a s veľkými plávacími blanami, hmotnosť 1 – 1,4 kg. Vyskytujú sa v sladkovodných jazerách, močiaroch, vo väčších riekach i v mangrovových porastoch subtropických a tropických oblastí. Telo majú pri plávaní ponorené pod vodou, vyčnieva len hlava s krkom. Živia sa rybami a inými vodnými živočíchmi. Hniezdia v kolóniách na stromoch alebo v pobrežných porastoch, niekedy spolu s kormoránmi a volavkami.

Patria sem 4 druhy, napr. anhinga hrdzavokrká (Anhinga rufa), ktorá sa vyskytuje v tropickej Afrike, čierno sfarbená anhinga austrálska (Anhinga novaehollandiae), ktorá sa vyskytuje v Austrálii, Indonézii a na Papue Novej Guinei, a anhinga tmavobruchá (Anhinga melanogaster), ktorá sa vyskytuje v južnej a juhovýchodnej Ázii.

Zverejnené v auguste 1999. Aktualizované 24. januára 2018.

Anhinga [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-01-29]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/anhinga