agáva
agáva [gr.], Agave — rod jednoklíčnolistových rastlín, čeľaď asparágovité, podčeľaď agávovité. Sukulentné trváce monokarpické byliny pochádzajúce z oblasti Karibiku a z juhu Severnej, Strednej a Južnej Ameriky, zdomácnené v Európe, Afrike, Indii a na Ďalekom východe. Majú mäsité mečovité, vajcovité alebo kopijovité, na vrcholoch ostnaté, na okrajoch zúbkaté alebo nezúbkaté listy usporiadané v ružiciach a lievikovité kvety so šiestimi korunnými lupienkami usporiadané v okolíkoch, strapcoch alebo metlinách, plod tobolka. Agáva prežíva zvyčajne 12 – 15 rokov, kvitne ale iba raz za život (kvety produkujú veľa nektáru, opeľované sú kolibríkmi a hmyzom, rod Agave palmeri netopiermi rodu Leptonycteris; materská rastlina po odkvitnutí hynie). Jedna z prvých rastlín pestovaných Indiánmi.
Patrí sem okolo 300 druhov, napr. agáva jukatánska (Agave fourcroydes), nazývaná aj jukatánsky sisal, ktorá sa pestuje pre pevné vlákno henequen používané v textilnom priemysle na povrazy, laná a vrecovinu. Rastie najmä v Mexiku (90 %), ale aj Strednej Amerike a na Kube. Agáva americká (Agave americana) sa v 16. stor. udomácnila v oblastiach okolo Stredozemného mora, poskytuje vlákno domingo, na Slovensku sa zvyčajne pestuje na ozdobné účely. Agáva sisalová (Agave sisalana) poskytuje vlákno sisal, Agave falcata vlákno guapilla dlhé 50 – 80 cm, Agave cantalata vlákno cantala, Agave letonae vlákno letona. Z vylisovanej šťavy agávy pulkvovej (Agave atrovirens alebo Agave salmiana) sa pripravuje fermentáciou mexický národný alkoholický nápoj pulque, šťava z čerstvých agáv sa nazýva aguamiel. Obidva nápoje používali okolo 1 000 rokov domorodci výlučne na náboženské a mýtické rituály, v súčasnosti sa v oblastiach bez vody stali zdrojom tekutín. Zo zmesi lisovaných listov ostatných druhov, najmä druhu agáva tekilová (Agave tequilana), sa vyrába alkoholický nápoj tequila (z jednej rastliny sa vyrobí asi 5 litrov). Z druhu Agave angustifolia (synonymum Agave pacifica), zbieraného v horách pomocou somárov a mulíc, sa získava alkoholický nápoj mezcal. Domorodci nazývajú agávu najčastejšie mezcal, mescal alebo metl.