kóšer

Text hesla

kóšer [hebr.] —

1. v judaizme termín označujúci určitý predmet ako rituálne spôsobilý (hebr. kašer = vhodný, spôsobilý). Vzťahuje sa na neporušenosť rituálnych predmetov, Tóry a najmä pokrmov a nápojov podliehajúcich predpisom, ktoré sú ustanovené v kašrute. Z teologického hľadiska bývajú ako dôvod uvádzané verše z Tretej knihy Mojžišovej (Leviticus; Lv 11, 44 – 45), ktoré nasledujú za veršami týkajúcimi sa konzumácie povolených a zakázaných zvierat (Lv 11, 3 – 38). Prísne zakázané je požitie krvi (napr. v knihe Genezis; Gn 9, 4) a zvieraťa, ktoré nebolo usmrtené rituálnym spôsobom porážky (šchita) podľa predpisov Halachy. Potraviny vyrobené podľa židovského zákona sú označené certifikátom kóšernosti (hechšer), proces výroby kontroluje poverená osoba (mašgijach). Potraviny, ktoré nie sú kóšer, sa označujú pojmom trejfe;

2. prenesene taký, aký má byť, ako sa predpokladá, že by mal byť (napr. jeho vyjadrenia nie sú kóšer).

Zverejnené 15. októbra 2024.

Kóšer [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2025-02-10 ]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/koser