koblér
Text hesla
koblér [angl.] — druh miešaného chladeného nápoja z vína (napr. červené, portské, cherry, tokajské, polosuché alebo sladké šumivé víno) alebo z liehoviny (napr. rum, vodka, whisky, likéry) a z ovocia (čerstvé, mrazené alebo kompótové). Známe sú početné variácie kobléru, napr. vínny (červené, dezertné červené alebo tokajské víno, vanilkový sirup, ľad, plátok pomaranča), šumivý (cukrový sirup, ananásový kompót, šumivé víno) a rumový koblér (rum, citrónová šťava, malinová šťava, miešané kompótové ovocie). Koblér sa pripravuje v špeciálnom pohári (tzv. koblérovom kalichu), ktorý sa do dvoch tretín naplní drveným ľadom, pridajú sa receptúrou predpísané suroviny, premieša sa a ozdobí ovocím; podáva sa s lyžičkou alebo s vidličkou a so slamkou.