klinčekovec
klinčekovec, Syzygium — rod dvojklíčnolistových rastlín, čeľaď myrtovité. Patrí sem okolo 500 druhov vyskytujúcich sa v tropických oblastiach Ázie, Austrálie, Juž. Ameriky a Str. Ameriky. Hospodársky najvýznamnejší je klinčekovec voňavý (Syzygium aromaticum, v niektorých botanických systémoch aj Syzygium paniculatum, Caryophyllus aromaticus, Eugenia aromatica, Eugenia caryophyllata, Eugenia australis, Eugenia paniculata alebo Jambosa caryophyllus), vždyzelený, 10 – 20 m vysoký strom pochádzajúci zo súostrovia Moluky v Indonézii. Má tmavozelené protistojné jednoduché podlhovasté, elipsovité alebo kopijovité lesklé kožovité listy, spočiatku zelené, neskôr fialovočervené štvorpočetné kvety usporiadané v hustých vrcholíkovitých súkvetiach so štvorpočetným kalichom zrasteným do dužinatej rúrky tesne obopínajúcej spodný semenník a so štvorpočetnou, po rozkvitnutí veľmi skoro opadávajúcou korunou s množstvom dlhých rôznofarebných tyčiniek, plod elipsovitá ružovofialová bobuľa s 1 – 2 semenami a so zvyškami kalicha na vrchole. Pestuje sa plantážnicky (pestované stromy dosahujú výšku 8 – 12 m) v Indonézii, na Madagaskare a na ostrove Zanzibar v Tanzánii na produkciu nerozvinutých kvetných púčikov s obsahom aromatickej silice (→ eugenol), ktoré sa po usušení používajú v potravinárstve ako korenina (→ klinčeky; najkvalitnejšie sa získavajú z druhov rastúcich na ostrove Ambon v súostroví Moluky v Indonézii; ako korenina sa môžu používať aj sušené zrelé plody) a vo farmaceutickom priemysle.
K ďalším druhom patria napr. vždyzelený, do 30 m vysoký strom klinčekovec jambolanový (Syzygium cumini, v starších systémoch aj Syzygium jambolanum alebo Eugenia jambola, hovorovo nazývaný jambolana) s tmavofialovými vajcovitými plodmi, ktoré sa konzumujú čerstvé alebo sa spracúvajú, z ich šťavy sa vyrábajú napr. víno a ocot, kôra, plody a semená sa používajú v liečiteľstve napr. na prevenciu a liečbu cukrovky, na hojenie rán a proti horúčke, okolo 20 m vysoký druh Syzygium aqueum (v starších systémoch aj Eugenia javanica) s hruškovitými bielymi, zelenými, ružovými alebo s červenými plodmi zvyčajne bez semien, nazývanými aj vodné jablko, ktoré sa konzumujú ako ovocie alebo sa nakladajú na sladkokyslo či pridávajú do ovocných šalátov, jedlé listy sa používajú na balenie potravín, kôra sa používa v liečiteľstve a v likérnictve, ďalej okolo 12 m vysoký klinčekovec jambosový (Syzygium jambos, v starších botanických systémoch aj Eugenia jambos, hovorovo nazývaný jambos) so svetlozelenými plodmi, ktoré sa konzumujú čerstvé (ale bez jedovatých semien) alebo sa spracúvajú na džemy a sirupy, a 25 m vysoký klinčekovec malajský (Syzygium malaccense, Eugenia malaccensis), ktorého ružovočervené plody sa spracúvajú na džemy a sirupy a kôra sa používa v liečiteľstve ako diuretikum alebo proti horúčke. Mnohé druhy sa pestujú ako okrasné alebo ako ovocné stromy.