kir

Text hesla

kir [vl. m.] — miešaný nápoj pochádzajúci z Francúzska; pôvodný názov blanc-cassis. Jeho základ tvorí likér z čiernych ríbezlí (fr. crème de cassis) získaný maceráciou rozdrvených bobúľ v alkohole a pridaním cukru (crème de cassis s obsahom 17 – 20 objemových % alkoholu a 30 – 40 % cukru) a bieleho suchého vína (pôvodne sa používalo biele burgundské víno Aligoté) v rôznom pomere. V súčasnosti sa pripravujú početné variácie, napr. s likérom z broskýň, grapefruitov, moruší a s rôznymi bielymi a červenými vínami alebo so sektmi zvyčajne v pomere 1 : 10. Najznámejší je kráľovský kir (fr. kir royal) pripravený z likéru z čiernych ríbezlí a sektu. Nazvaný podľa francúzskeho kanonika a starostu Dijonu (1945 – 68) Félixa Kira (*1876, †1968), ktorý sa zaslúžil o spopularizovanie nápoja a 1952 poskytol miestnym výrobcom právo označiť svoje produkty jeho menom.

Text hesla

kir [vl. m.] — miešaný nápoj pochádzajúci z Francúzska; pôvodný názov blanc-cassis. Jeho základ tvorí likér z čiernych ríbezlí (fr. crème de cassis) získaný maceráciou rozdrvených bobúľ v alkohole a pridaním cukru (crème de cassis s obsahom 17 – 20 objemových % alkoholu a 30 – 40 % cukru) a bieleho suchého vína (pôvodne sa používalo biele burgundské víno Aligoté) v rôznom pomere. V súčasnosti sa pripravujú početné variácie, napr. s likérom z broskýň, grapefruitov, moruší a s rôznymi bielymi a červenými vínami alebo so sektmi zvyčajne v pomere 1 : 10. Najznámejší je kráľovský kir (fr. kir royal) pripravený z likéru z čiernych ríbezlí a sektu. Nazvaný podľa francúzskeho kanonika a starostu Dijonu (1945 – 68) Félixa Kira (*1876, †1968), ktorý sa zaslúžil o spopularizovanie nápoja a 1952 poskytol miestnym výrobcom právo označiť svoje produkty jeho menom.

Zverejnené v marci 2017.

citácia

Kir [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2019-09-18]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kir