ketupa

Text hesla

ketupa [malajsky], Ketupa — rod z triedy vtáky (Aves), čeľaď sovovité. Veľké (40 – 55 cm, hmotnosť okolo 2 kg) nočné vtáky s hnedým perím a s výraznými perovými uškami na hlave, s čiastočne operenými alebo s neoperenými behákmi a s rohovinovými lištami a tŕnistými šupinami na spodnej strane prstov, ktoré im umožňujú uchopiť klzkú korisť. Žijú pri vode, hniezdia v opustených hniezdach iných vtákov alebo v dutinách stromov. Živia sa najmä rybami, žabami alebo krabmi, zriedkavo aj menšími cicavcami alebo vtákmi. Samice znášajú 1 – 2 vajcia, na ktorých sedia 30 – 35 dní.

Patria sem tri druhy: ketupa riečna (Ketupa ketupu, v niektorých zoologických systémoch aj Bubo ketupu), ktorá sa vyskytuje v juhových. Ázii, ketupa rybárka (Ketupa zeylonensis), ktorá sa vyskytuje v Číne a Indii, a ketupa hrdzavá (Ketupa flavipes), ktorá sa vyskytuje zvyčajne v Číne, Indii a vo Vietname.

Zverejnené v marci 2017.

Ketupa [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2024-02-24]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/ketupa