kávoviny

Text hesla

kávoviny [arab.] — kávové náhradky (nahrádzajú kávu) alebo kávové prísady (zlepšujú organoleptické vlastnosti nápoja) používané na prípravu nápojov podobných káve. Neobsahujú kofeín a majú malú energetickú a výživovú hodnotu. Vyrábajú sa z rastlinných surovín bohatých na polysacharidy, kávové náhradky najmä z obilnín (jačmeň a raž), kávové prísady z koreňa čakanky obyčajnej (Cichorium intybus; → cigória), z cukrovej repy, fíg, zo žaluďov, sušeného ovocia ap.

Kvalitné očistené a usušené suroviny sa pražia (každá oddelene) pri teplote asi 200 °C, rozdrvia sa alebo pomelú a následne sa zmiešajú podľa typu výrobku. Kávoviny zo sladového obilia sa vyrábajú zo suroviny obsahujúcej najmenej 70 hmotnostných % naklíčených zŕn (napr. sladová káva sa vyrába pražením jačmenného sladu a ako zrnková káva sa balí bez drvenia do obalov neprepúšťajúcich arómu).

Kávoviny sa používajú aj v zmesiach s mletou kávou. Zmes kávovej náhradky, kávovej prísady (cigórie) a i. prísad sa nazýva melta. Extrakciou kávovinových zmesí vodou sa získavajú kávovinové extrakty (instantné výrobky).

Text hesla

kávoviny [arab.] — kávové náhradky (nahrádzajú kávu) alebo kávové prísady (zlepšujú organoleptické vlastnosti nápoja) používané na prípravu nápojov podobných káve. Neobsahujú kofeín a majú malú energetickú a výživovú hodnotu. Vyrábajú sa z rastlinných surovín bohatých na polysacharidy, kávové náhradky najmä z obilnín (jačmeň a raž), kávové prísady z koreňa čakanky obyčajnej (Cichorium intybus; → cigória), z cukrovej repy, fíg, zo žaluďov, sušeného ovocia ap.

Kvalitné očistené a usušené suroviny sa pražia (každá oddelene) pri teplote asi 200 °C, rozdrvia sa alebo pomelú a následne sa zmiešajú podľa typu výrobku. Kávoviny zo sladového obilia sa vyrábajú zo suroviny obsahujúcej najmenej 70 hmotnostných % naklíčených zŕn (napr. sladová káva sa vyrába pražením jačmenného sladu a ako zrnková káva sa balí bez drvenia do obalov neprepúšťajúcich arómu).

Kávoviny sa používajú aj v zmesiach s mletou kávou. Zmes kávovej náhradky, kávovej prísady (cigórie) a i. prísad sa nazýva melta. Extrakciou kávovinových zmesí vodou sa získavajú kávovinové extrakty (instantné výrobky).

Zverejnené v marci 2017.

Kávoviny [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2022-06-30]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/kavoviny