karnaubový vosk

Text hesla

karnaubový vosk, aj karnaubský vosk, lat. cera carnauba — rastlinný vosk, ktorý sa získava z listov tropickej palmy kopernície voskovej (Copernicia prunifera). Hnedá až hnedozelená lesklá tvrdá látka nerozpustná vo vode, mierne rozpustná v uhľovodíkových rozpúšťadlách; teplota topenia 82 – 85,5 °C (pri topení má charakteristický ostrý zápach). Jeho hlavnými zložkami sú estery kyseliny cerotovej s myricylalkoholom a cerylalkoholom, voľné alkoholy (myricylalkohol, cerylalkohol) a voľné kyseliny (kyselina cerotová, kyselina karnaubová).

Získava sa asi z 2 m dlhých mladých listov, na ktorých spodnej strane sa nachádza až 5 mm hrubá vrstva vosku. V suchom období sa trikrát s odstupom dvoch mesiacov odreže 6 – 8 listov, ktoré sa sušia a následne sa z nich striasa vosk; z jedného listu sa získa 5 – 8 g. Po prečistení je karnaubový vosk žltej až svetlohnedej farby. Používa sa v potravinárskom priemysle ako prídavná látka (glazúrovacie činidlo, E 903), ktorá po aplikácii na vonkajší povrch potravín (glazovanie cukroviniek vrátane čokolády, drobného jemného pečiva poťahovaného čokoládou, kávových zŕn, orechov a dietetických potravinových doplnkov, povrchové ošetrenie ovocia) im dodáva lesklý vzhľad alebo poskytuje ochranný povlak, ďalej v dekoratívnej kozmetike, na výrobu leštiacich voskov, autobalzamov, politúr na nábytok, sviečok ap., v minulosti sa využíval aj vo farmaceutickom priemysle ako pomocná látka na výrobu obaľovaných tabliet (obduktiet). Najväčšími svetovými producentmi karnaubového vosku sú Brazília a USA.

Zverejnené v marci 2017.

Karnaubový vosk [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-02-09]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/karnaubovy-vosk