jaguarundi

Text hesla

jaguarundi [indiánske jazyky] — jednotný názov druhu Felis yagouaroundi (v niektorých zoologických systémoch Herpailurus yagouaroundi alebo mačka jaguarundi) z triedy cicavce (Mammalia), rad mäsožravce, čeľaď mačkovité. Má 55 – 77 cm dlhé štíhle telo, dlhý chvost, kratšie nohy, končistý ňufák a malé okrúhle uši; hmotnosť okolo 5 – 9 kg. Jeho srsť je krátka a hladká, vyskytuje sa vo dvoch farebných formách, v čiernej (jaguarundi žijúci v lesoch) a sivohnedej až hrdzavej (v suchých krovinatých oblastiach); mláďatá majú škvrny, ktoré im v dospelosti zmiznú. Žije v hustých polopúšťových krovinách a na okrajoch dažďových lesov (zriedka na otvorenom priestranstve) tropických oblastí Strednej a Južnej Ameriky. Korisť loví zvyčajne na zemi (výborne sa aj šplhá po stromoch) väčšinou v skorých ranných a večerných hodinách; veľmi dobrý plavec. Živí sa prevažne vtákmi, hlodavcami, plazmi, žabami, rybami a bezstavovcami. Žije osamelo s výnimkou obdobia párenia. Samice rodia po 60 – 75 dňoch gravidity 2 – 4 slepé mláďatá, ktoré cicajú mlieko dva mesiace, osamostatnia sa vo veku okolo 10 mesiacov a pohlavne dospievajú v druhom roku života.

Zverejnené v novembri 2013. Aktualizované 12. februára 2018.

Jaguarundi [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2024-04-23 ]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/jaguarundi