hydrofóbny
hydrofóbny [gr.] — 1. biol. neschopný obývať vodné prostredie. Hydrofóbny živočích vodu neznáša, je na ňu citlivý, a preto sa jej vyhýba;
2. chem. vo vode nerozpustný, nezmáčavý vodou; hydrofóbna je obvykle nepolárna časť molekuly (napr. alkylový reťazec) alebo nepolárna molekula (uhľovodíky, oleje a i.), ktorá sa nerozpúšťa vo vode, ale dobre sa rozpúšťa v uhľovodíkových rozpúšťadlách, tukoch a pod. Hydrofóbne a hydrofilné vlastnosti molekúl (resp. ich častí) majú veľký význam v prírode (napr. určujú vlastnosti biologických membrán; → fosfolipidová dvojvrstva) i v praktickom živote (pri tvorbe emulzií, úprave textílií a i.). V dôsledku prítomnosti hydrofóbnych segmentov v biopolymérnych reťazcoch (napr. v proteínoch) sa ich makromolekuly spájajú (asociujú) vo vodnom prostredí do usporiadaných štruktúr, čím sú vlastne z vody vytláčané. Tomuto javu sa často hovorí hydrofóbny efekt a silám, ktoré ho spôsobujú, hydrofóbne sily alebo hydrofóbne interakcie. Ide o samovoľný proces, ktorý je spojený s poklesom Gibbsovej energie sústavy najmä v dôsledku zisku entropie molekúl vody opúšťajúcich povrch kontaktujúcich sa hydrofóbnych častí makromolekúl. Hydrofóbne príťažlivé interakcie účinkujú až do vzdialenosti 50 nm. Hydrofóbny efekt do značnej miery určuje priestorovú štruktúru makromolekúl biopolymérov. Opak → hydrofilný.