huspenina

Text hesla

huspenina, aj studenica, studenina, studeno — rôsolovité stuhnuté jedlo z kože, nôh, kolien, uší, hlavy a chvosta ošípanej. Mäso, uvarené s koreňovou zeleninou, bobkovým listom, cesnakom a cibuľou, sa nakrája a zaleje scedeným vývarom, ktorý po vychladnutí stuhne. Huspenina sa zvyčajne pripravuje pri domácej zabíjačke. Bola tradičným vianočným a veľkonočným jedlom, v oblasti Trenčína a na vých. Slovenska aj typickým svadobným jedlom.

Text hesla

huspenina, aj studenica, studenina, studeno — rôsolovité stuhnuté jedlo z kože, nôh, kolien, uší, hlavy a chvosta ošípanej. Mäso, uvarené s koreňovou zeleninou, bobkovým listom, cesnakom a cibuľou, sa nakrája a zaleje scedeným vývarom, ktorý po vychladnutí stuhne. Huspenina sa zvyčajne pripravuje pri domácej zabíjačke. Bola tradičným vianočným a veľkonočným jedlom, v oblasti Trenčína a na vých. Slovenska aj typickým svadobným jedlom.

Zverejnené v apríli 2010.

citácia

Huspenina [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2019-09-20]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/huspenina