hltanie
hltanie — zložitý reflexný dej, pri ktorom sa rozžutá potrava premiešaná so slinami (asi 5 g) alebo malé množstvo tekutiny (asi 0,05 l) posúva z ústnej dutiny hltanom do pažeráka. Hltanie sa začína posunom sústa (hltu) piestovým pohybom jazyka k hltanu. Mechanické podráždenie receptorov jazykového koreňa, oblasti predných oblúkov podnebia, mäkkého podnebia a zadnej steny hltana vyvoláva zložitý hltací reflex, pri ktorom zdvihnutý koreň jazyka vtláča potravu do hltana, ktorý ju reflexnými kontrakciami svalov posúva k pažeráku. Začiatok pažeráka sa reflexne uvoľňuje, potrava sa dostáva do pažeráka, kontrakciami kruhového svalstva sa posúva do nižších častí a cez relaxovaný zvierač žalúdkového vchodu (kardia) sa dostáva do žalúdka. Pri prechode sústa hltanom je vstup do nosovej dutiny a dýchacích ciest uzatvorený zdvihnutím mäkkého podnebia.