gastrín
gastrín [gr.] — polypeptidový hormón (hexapeptid) produkovaný sekrečnými bunkami sliznice antrálnej a pylorickej oblasti žalúdka, hornej časti dvanástnika a bunkami podžalúdkovej žľazy. Gastrín stimuluje sekréciu žalúdočnej šťavy (kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu), v tenkom čreve uvoľnenie sekretínu, v podžalúdkovej žľaze produkciu tráviacich enzýmov, rast sliznice žalúdka a tenkého i hrubého čreva, ako aj pohybovú aktivitu tráviacej sústavy a zvyšuje napätie dolného zvierača pažeráka. Jeho tvorbu stimulujú mechanické, chemické a nervové podnety (roztiahnutie steny žalúdka potravou, produkty trávenia proteínov, extrakt z mäsa, alkohol, soli žlčových kyselín, kofeín, vzostup pH nad 2,5, stimulácia blúdivého nervu, nervus vagus). Sekréciu gastrínu tlmí nadmerné roztiahnutie antra a kyslá žalúdočná šťava (pokles pH pod 2). Zvýšené hodnoty gastrínu v sére (hypergastrinémia) sa vyskytujú napr. pri dvanástnikovom vrede, obštrukcii vývodu žalúdka, atrofickej gastritíde, hyperparatyreóze, zlyhávaní pečene a obličiek, reumatickej artritíde, stresovom vrede žalúdka alebo dvanástnika, popáleninách. Znížené hodnoty sa zisťujú napr. pri hyperchlórhydrii.