džem

Text hesla

džem [angl.] — ovocná nátierka vyrobená varením celého alebo deleného ovocia, pričom v hotovom výrobku zostávajú zachované jeho kúsky. Pri výrobe sa do suroviny pridáva predpísané množstvo cukru, pektínu (prípadne aj jablkovej šťavy) a zmes sa varením zahusťuje, kým nezíska rôsolovitú konzistenciu a požadovaný obsah rozpustnej sušiny. Po naplnení obalov obvykle nasleduje sterilizácia. Ďalšími prísadami môžu byť kyselina citrónová, potravinárske farbivo a škrobový sirup.

Džemy sa vyrábajú z čerstvého ovocia alebo z tepelne alebo chemicky konzervovaných (→ pulpa), príp. z mrazených polotovarov. Druh polotovaru určuje vlastnú technológiu spracovania.

Zverejnené v júli 2005.

Džem [online]. Encyclopaedia Beliana, ISBN 978-80-89524-30-3. [cit. 2023-12-02]. Dostupné na internete: https://beliana.sav.sk/heslo/dzem